Sprite

DLA+

Architecture & Interior Design

​Giant Eagle Market District at Grandview Yards

At 100,000 square feet, this grocery store was the vision for a new Giant Eagle Market District prototype. Our design team reimagined the appearance of a grocery store using inspiration from the appearance of a historic warehouse or factory. With large multi-lite windows and a red brick exterior, this store is reminiscent of the historic produce warehouses. Those buildings were the original “market district” and this design celebrates its features.

Project Team

Astorino dennis
150430 n.doichev 14837
150430 jenn pavlik 14732
150430 j.sepcic 14680
150430 g.lester 14154
150430 j.nolan 14600
150430 m.ryan 15146
150430 s.closson14180
 g6a9477a2 g6a9516a g6a9837a g6a0340 1 5a g6a0002 4a g6a0023 4 5a g6a0397 92a g6a0098a g6a9322 24 30a g6a0467a g6a0223a g6a9539 41a g6a9397 399 401a g6a9578 82a g6a9670a g6a9622 4a g6a9684a g6a9906a crp g6a9715 31 33a
Owner
AETOS Construction Company / Giant Eagle
Services
Architecture
Interior Design
Construction Administration
Completion Date
August 2014
Awards
2015 Retail Facilities Honor Award of Excellence - Ohio Masonry Association
LEED Silver
Project Size
​100,000 SF

Project Challenges and Outcomes

Challenges

Design a grocery store that not only reimagined the appearance of this big-box retail store, but brought a completely different consumer shopping experience.

Outcomes

On the exterior of the building, the striking linear steel canopy stretches across the front of the store and defines and covers the outdoor market area. The canopy also displays the store signage, which resembles that of an old factory billboard sign. The typical monolithic façade of a grocery store has been transformed into a dynamic outdoor market.

Inside, warm rustic tones, exposed brick, and reclaimed wood express comfort and familiarity to the shopper. The outdoor seating for the café includes a sunken patio complete with lounge furniture, a fire pit and a water feature to give the patrons the experience of dining at a local restaurant.

After exceeding the LEED project goal of Certification, the project achieved LEED Silver through several different features. The sales floor of the store is dotted with over 30 parabolic skylights. While also providing a more pleasant shopping experience for the patron, the natural light from the skylights allows the electrical lighting to be used only when necessary, ultimately saving on energy costs. Low flow fixtures, local materials and energy efficient equipment also contributed to the sustainability of the project.

Overall, this new prototype store creates not only a shopping experience, but a dining experience, a social experience and an event space. It has turned the image of a grocery store away from utilitarian and towards an enjoyable market experience and turned shopping from a chore into a destination.