Sprite

DLA+

Architecture & Interior Design

Berks Campus Beaver Community Center Study

Penn State University Berks Campus hired DLA+ to conduct a feasibility study for the renovation and addition of the Beaver Community Center building.

2016 04 25%20psu%20berks%20renderings page 32016 04 25%20psu%20berks%20renderings page 22016 04 25%20psu%20berks%20renderings page 12016 03 02%20psu%20berks%20renderings page 5Psu%20berks gymnasium web2016 03 02%20psu%20berks%20renderings page 4Psu%20berks exercise%20studio web
Owner
The Pennsylvania State University
Services
Architecture
Planning
Completion Date
June 2016
Size
28,060 SF

Project Challenges and Outcome

Challenges

The existing 28,060 GSF building constructed in 1980, no longer adequately serves the needs of the campus.  DLA+ was asked to validate the appropriateness of the building and site for a renovation and addition. Design considerations included the campus master plan, existing utilities, zoning requirements and site conditions. 

Outcomes

The study determined the feasibility of renovating and adding an addition to meet the needs of the athletic, club, intramural and Kinesiology Department programs.  The project team developed a comprehensive program, selected a preferred option for implementation and validated the preliminary program for the building.  The resulting study provided the University with the optimum massing and location for the building addition and its relationship to the existing building and the site, estimated project costs, a phasing plan, and renderings for fundraising for the project.