Sprite

DLA+

Architecture & Interior Design

The Bentley

DLA+ was retained by Burns and Scalo to design a spec office building that would be emblematic of current trends in work place design. The project would have unique architectural features, employ sustainable practices, and promote the owner’s brand. The building is a 4-story, 42,539 square foot multi-tenant office structure built on an empty tract of land near the juncture of Interstate 376 and Green Tree Road.

170708 dla bentleybldg 18 2170708 dla bentleybldg 04Bentley%20cropped170708 dla bentleybldg 17170708 dla bentleybldg 05170708 dla bentleybldg 09
Owner
Burns and Scalo Real Estate Services
Services
Architecture
Interior Design
Construction Adminstration
Completion Date
August 2016
Project Size
42,539 SF

Project Challenges and Outcomes

Challenges

Burns & Scalo tasked the project team with developing unique architecture within the budget framework of a speculative office building.  The challenge would be to maximize building area on a site limited by size of available land, and topography and solve zoning restrictions imposed by a site nestled between a highway and a residential community.  DLA+ would need to create a contemporary building that visually related to the context of a previously constructed office structure on adjacent property to reinforce a campus concept for the developer.  All this would need to be accomplished while meeting sustainability requirements for Class G building.

Outcomes

The four story, approximately 42,000 SF building is a highly visible structure that offers its tenants comfortable work space, abundant daylight, and the benefit of solar power.  The design team worked with the owner on the creation of a solar array.  Dubbed by the owner the “Solar Wing”, the array is an architectural feature.  The 44kw bi-facial panel system accounts for 10% of the building electric  consumption.  The “Solar Wing” also carries a significant tax incentive thanks to the inclusion of the steel frame, and roofing membrane in the system’s design.

After working with the owner on several models of the building in BIM, the selected materials achieve a balance of exterior materials.  Red brick, white curtain wall system and spandrel glass, and a combination gray tone ACM panels closely relate to the materials palette of the adjacent existing building.  The “Diamond”, a cantilevered volume on the building’s upper floors, is intended to be tenant amenity housing gathering and collaboration spaces. It offers views of the surrounding landscape, and downtown Pittsburgh.

The Owner occupied the fourth floor of the building and leased over half of the space in the year since construction was completed on the building.