Sprite

DLA+

Architecture & Interior Design

The Club at Nevillewood

The Club at Nevillewood is celebrating their 25th anniversary and hired DLA+ to complete a facilities master plan. The outcome of the master plan would be to help determine how the Club would upgrade their facilities and provide better amenities for their membership.

Nevillewood%20mp%20mixed%20grille%20roomNevillewood%20mp%20page 2Nevillewood%20mp%20main%20dining%20room%20and%20barNevillewood%20mp%20first%20floor%20plan2017 06 16%20nevillewood wellness%20center 2Nevillewood%20mp%20lower%20level%20planNevillewood%20mp%20pool%20rendering 01Nevillewood%20mp%20pool%20rendering 10Nevillewood%20mp%20pool%20rendering 06Nevillewood%20mp%20pool%20rendering 05
Owner
The Club at Nevillewood
Services
Master Planning
Completion Date
Summer 2017
Project Size
104,874 SF

Project Challenges and Outcomes

Challenges

Over the years, The Club at Nevillewood has completed minor renovations but, for the most part, has remained unchanged.  The goal was to not only provide a plan to upgrade their facilities and quality of finishes, but to determine how to provide members with amenities that are comparable to that of nationwide clubs. Additionally, it would be a priority to incorporate recent club trends to help retain and attract new membership to The Club at  Nevillewood.

Outcomes

Through an integrated partnership, the team worked with the owner and feedback from staff user groups to develop a master plan with multiple options that could be phased if necessary for the project budget.  The resulting master plan furnished the Club with the desired upgrades and many of the new amenities to help accomplish membership goals.

Site and Storage Improvements.  One of the cornerstones of the master plan was enhancements to the site and grounds around the clubhouse.  The concept of moving cart storage out of the lower level of the clubhouse into a new Cart Storage Building would be a critical element for re-routing cart paths, in turn changing golf cart traffic patterns.  This provided space for the installation of a new practice green between the existing Patio and the new storage building. The new Cart Storage Building accommodates golf carts, course maintenance vehicles, bag storage, and some club offices. It integrates with the new Pro Shop and existing outdoor Patio area.  These site changes lead to improvements in the traffic flow, parking areas, and pedestrian circulation at the Club.  A new service road will eliminate existing circulation conflicts between golf carts, cars and delivery vehicles. 

Clubhouse Upgrades.  The existing clubhouse would receive several upgrades on the lower and main levels.  The upper level, which contains the Banquet Room, would receive finish upgrades.  On the lower level, the relocation of golf carts and bag storage to the Cart Storage Building allowed for opportunities to develop, expand, and renovate several important revenue generating spaces.  These included the relocation and expansion of the Pro Shop and Mixed Grille Room which added an innovative indoor/outdoor bar to enhance the existing outdoor patio area.  Also, some relocated club offices and an improved food service area
would now occupy the lower level.  One of the largest spaces on the level, the men’s and women’s Locker Rooms, would receive an upgrade and expansion.

On the main level of the clubhouse, an enlarged lobby space would create a inviting and dynamic impression for members and guests.  This level would also see improvements to its revenue generating spaces including several new private function rooms for dining/meeting and an enhanced main Dining/Bar area. The Kitchen, newly expanded and reconfigured to improve functionality, will service these spaces.

Amenity Enhancements.  One of the major amenity upgrades is the new Swimming Pool complex with a 4-lane competitive pool, kid’s pool, whirlpool, water features, expanded sundecks, pool house, café and bar.  The complex will be developed on a portion of the site remote from the existing clubhouse.  Where the former pool was located, the second major amenity upgrade, a new Wellness Center building, would include an exercise area with a picturesque view down the 18th hole, saunas, whirlpools and massage rooms.  The upgraded Locker Rooms will be connected to the Center.  New tennis court, pickleball courts and bocce courts can be accessed from the locker rooms, wellness center, and patios.

The Club at Nevillewood will use this master plan as a blueprint for their facility upgrades. The renovated and expanded facilities will meet the changing needs of consumers to help the Club retain and attract new members.