DLA+

Architecture & Interior Design

Laurel Valley Golf Club Guest Cottages

DLA+ designed four new guest cottages totaling 8,340 SF for The Laurel Valley Golf Club in Ligonier, PA.

Project Team

+

​Nick Doichev, AIA
VP Architectural Design / Corporate Commercial Practice Leader & Principal

Interesting Info

DLA+ studied masonry details from the original clubhouse and incorporated design features in the new cottages to maintain visual continuity throughout the club.
Owner
Laurel Valley Golf Club
Services
Architecture
Interior Design
Construction Administration
Teaming Partners
Vucina Design
Completion Date
June 2020
Project Size
8,340 SF

Project Challenges and Outcomes

Challenges

The goal of the project was to provide adequate overnight accommodations for the Club’s guests, primarily for when the Club hosts events.  

Outcomes

Each cottage incorporates four guest suites, offering sixteen new guest rooms in total.  Each furnished suite features a private sleeping area, full bathroom, and semi-private covered porch which overlooks the practice green and fairways beyond. Guest amenities include a common entry, corridor, and shared entertainment lounge, individualized with décor specific to each building. The new cottages are within walking distance to the main clubhouse but allows for personal golf cart parking alongside the covered porches.  

The guest cottages not only provide additional overnight accommodations for the Club and comfortable stays for its guests, but the design also relates to the established aesthetic of the various Club buildings, adding to a unified campus look.